De 10 grootste fouten die gemaakt worden waardoor je niet goed slaapt

1.Stress

Heb je een drukke dag gehad en voel jij je gestrest?

Direct na het werken naar bed gaan is dan niet zo handig, grote kans dat je nog een hele tijd wakker ligt doordat je constant bezig bent geweest. Je brein is nog te actief om te kunnen slapen. Zorg voor ontspannen momenten in je dag en neem een rust moment voordat je naar bed gaat

2.Piekeren

Door veel te piekeren lukt het meestal niet om in slaap te vallen. Probeer je gedachtes niet weg te duwen (lukt vaak toch niet) maar doe een ontspanningsoefening. Schrijf de onderwerpen op waar je veel over piekert en spreek met jezelf af dat je daar morgen een kwartiertje over mag piekeren. Richt vervolgens je aandacht op je ademhaling en wanneer je voelt dat je weer gaat piekeren, richt je je aandacht weer op je ademhaling.

Als je nog steeds niet kan stoppen met piekeren, “pieker” dan alleen over leuke dingen.

3.Te vroeg of te laat

Te vroeg naar bed zorgt er vaak alleen maar voor dat je nóg langer wakker ligt. Een mens heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig, maar dit verschilt uiteraard per persoon. Onderzoek voor jezelf hoeveel slaap voldoende is.

Zorg voor een routine en een “bedtijd”. Door vaste tijden aan te houden raakt je lichaam hier aan gewend.

4.Te lang naar een digitaal apparaat gekeken

Vermijd blauw licht. Alle moderne digitale apparatuur zoals laptops, smartphones, ipad’s ed stralenwoman-731894_1920 dit blauwe licht uit. Blauw licht zorgt ervoor dat het slaaphormoon niet wordt aangemaakt. Hierdoor is het veel lastiger om in slaap te vallen. Er zijn speciale blauw licht filter brillen of folie’s die het blauwe licht filteren. Het allerbeste is nog om de laatste uren van de dag niet naar digitale apparaten te kijken. Leg je telefoon ergens anders neer, zo kom je niet in de verleiding om toch weer even op je telefoon te kijken.

5.Cafeïne

Zoals je waarschijnlijk wel weet geeft cafeïne je energie, vermijd daarom koffie, zwarte thee, cola en chocolade voordat je naar bed gaat.

6.Alcohol

Met alcohol slaap je wellicht sneller maar daarentegen ook onrustiger. Je nachtrust wordt zo verstoord.

7.Te warme slaapkamer

Zorg voor een goed geventileerde en koele kamer. Doe geen verwarming in je slaapkamer aan.

8.Te drukke omgeving

Wanneer je veel troep in je slaapkamer hebt, slaap je veel onrustiger. Zorg voor een nette slaapkamer met weinig prikkels.

9.Te licht

Wanneer er te veel licht in je slaapkamer hebt is het lastig om in slaap te vallen, hoe donkerder, hoe beter. Neem bijvoorbeeld verduisterende gordijnen.

10.Geen beweging

Beweging bevordert de slaap. Je lichaam is dan helemaal ontspannen.

 

Ben jij een goede slaper?