Zo zorg je ervoor dat je kind niet de hele dag naar een beeldscherm kijkt (5 tips)

Lang naar een beeldscherm kijken is slecht voor de ogen, voor de ontwikkeling en voor het humeur. Beperk daarom het aantal uren op de smartphone, tablet of computer. Hier volgen een paar tips:

Maak duidelijke afspraken over tijden.

Doe dit het liefst in overleg met jouw kind (wanneer het kan qua leeftijd) zodat hij/zij het gevoel heeft ook mee te mogen beslissen, dit geeft minder weerstand. Een goede richtlijn is maximaal 2  uur. Leg ook uit waarom dit belangrijk is.
Spreek daarbij vaste momenten af. Het is bijvoorbeeld slecht voor de nachtrust om voor het slapen nog naar een scherm te kijken in verband met het blauwe licht dat de schermen uitstralen. Hierdoor wordt het slaaphormoon melatonine verstoord.

Moeite met de tijd in de gaten houden? Zet dan een alarm of installeer een app die automatisch afsluit na een bepaalde tijd

Geef zelf het goede voorbeeld

Zelf non-stop op je telefoon kijken, werkt niet stimulerend en zal je kind waarschijnlijk (terecht) boos maken. Houd je zelf ook aan de afspraken, het is voor iedereen belangrijk.

Doe andere dingen

Bedenk andere dingen die ze kunnen doen. Ga er een keer voor zitten en bedenk allerlei leuke dingen die je kind kan doen op een moment wanneer hij/zij geen idee heeft en schrijf ze op.

Nog leuker is om samen iets met jouw kind te doen!

Geen tijd om iets leuks te doen?

Veel kinderen (vóór de puberteit 😉 ) vinden het leuk om papa of mama te helpen. Dus ben jij druk bezig met de was, het eten of stofzuigen? Laat je kind dan meehelpen!

Gebruik het als beloning

Extra leuk om dan na het huiswerk of andere klusjes op de tablet of computer te mogen. Zo kijken ze er naar uit en genieten er meer van.

children-593313_1920

 

Hebben jullie ook wel eens strijd om het gebruik van internet en computers?