Schadelijk blauw licht, wat is het?

Klik op de afbeelding hiernaast voor een vergrootte weergave

schadelijk blauw licht

Schadelijk blauw licht is het gedeelte in het licht dat gezien wordt als blauw. Blauw licht heeft een kortere golflengte. De aanmaak van het hormoon Melatonine wordt door blauw licht met een bepaalde golflengte, verstoord.

Wat is Melatonine?

Melatonine is een hormoon dat ‘s nachts wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen (de epifyse) en het slaap-waakritme reguleert. Uit onderzoeken blijkt dat Melatonine een centrale rol speelt in het immuunsysteem en wordt het gezien als een sterke antioxidant.

Twee verschillende soorten licht

Natuurlijk licht

Zonlicht beschadigt het oog als er direct in gekeken wordt.

Kunstmatig

Kunstmatig blauw licht komt vanuit LED-verlichting en van digitale apparaten met LED-schermen. Het welzijn van ons en onze kinderen kan worden beïnvloed doordat de meeste apparaten dichtbij gehouden worden en er voor langere periodes naar gekeken wordt.

Wij zijn geboren zonder het beschermende OLP(Ocular Lens Pigment) in de lens van het oog. Terwijl het niveau van het hormoon Melatonine op zijn hoogst is. In de late tienerjaren begint OLP zich te vormen in de lens van het oog. Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid Melatonine geleidelijk af. Zowel OLP als Melatonine zijn een natuurlijk afweermechanisme van het oog. Wanneer er te veel blauw licht het netvlies bereikt kan er schade optreden in het oog met name op latere leeftijd op het netvlies. Met name leeftijd gerelateerde macula degeneratie kan hiervan een gevolg zijn.

Hoe beïnvloedt blauw licht uw slaap?

Hebt u wel eens ’s nachts naar uw telefoon gekeken om een berichtje te lezen en werd u verblind door het licht?

Overdag zien onze tablet en smart-phone er heel mooi uit. Ze zijn ontworpen om zo echt mogelijk te lijken en zo helder als de zon te zijn. Erg mooi, maar op den duur niet goed voor onze ogen.

Het is bewezen dat het in slaap vallen moeilijker wordt, indien u s’avonds naar een mobiel apparaat kijkt. Het blauwe licht vermindert de aanmaak van melatonine waardoor dit verschijnsel optreedt.

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.

De waardering van www.betervoorogen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 31 reviews.